i samarbeid med

Talenter kan søke mentorhjelp av Killi-Olsen - merk: ny søknadsfrist pga. koronakrisa

2020 Killi Olsen kollasj 5.3.png
31.03.2020 Egil Hofsli (tekst og foto av Killi-Olsen)

KILLI-OLSEN SOM MENTOR: Kjell Erik Killi-Olsen skal gjennom Talent møter mentor dele av sin kunnskap med unge kunstnere. (Foto av Mannen fra Havet: skulpturlandskap.no - alle kunstverk: Kjell Erik Killi-Olsen)

TRONDHEIM: Et utvalg unge kunstnere vil i år få et unikt tilbud, muliggjort av et samarbeid mellom Nordea og Norsk kulturskoleråd: De vil få mentorhjelp av den kjente samtidskunsteren Kjell Erik Killi-Olsen. I tillegg får de stille ut kunst på Nordea-huset i Oslo, og besøke dette kontorbygget som rommer en unik og svært omfangsrik kunstsamling. Ungdom i alderen 15-19 år fra hele landet kan innen 3. mai søke om plass i Talent møter mentor.

Merk: Koronakrisa gjør det svært lite sannsynlig at første møte med Kjell Erik Killi-Olsen kan finne sted 14.16. juni, slik planen er per nå. Trolig flyttes samlinga til høsten 2020. Søknadsfristen er forlenget til 3. mai.

Søknadsskjema for Talent møter mentor Kjell Erik Killi-Olsen fins på kulturskoleradet.no her

For de utvalgte ungdommene venter et spennende og eksklusivt møte med en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere. Kjell Erik Killi-Olsen (67) fra Trondheim er kjent for sitt fritt fabulerende billedspråk, som eksperter mener har aspekter både fra primitiv billedkunst og dagens gategrafitti. Killi-Olsen omtales som en kunstens popstjerne, men han er tydelig på at han ønsker å gjøre en innsats for yngre kunstnere. Noe han nå vil gjøre overfor de ungdommene som skal få møte ham gjennom en ny runde med Talent møter mentor.

– Jeg vet jo hvor viktig det er for en ung kunstner å bli sett, sier Kjell Erik Killi-Olsen, som selv husker hvem som hadde en slags mentorrolle for ham i tenårene. – Albert Haugsand var rektor ved Sund folkehøgskole (Haugsand var rektor ved Sund folkehøgskole i perioden 1948–1974, red.anm.) i Inderøy da jeg var elev der i to år. Han  meg, og la ting til rette for meg, slik han trodde det var best for en ungdom som helt siden 12-13-årsalderen hadde hatt en drøm og et mål om å bli kunstner. Blant annet ble jeg fritatt for undervisning andreåret på Sund, forteller Killi-Olsen.

– Hva tenker du om din mentorrolle nå?

– Jeg håper å bidra til at vi i gruppen får en menneskelig, kollegial dialog og et ditto samvær. Med gode diskusjoner. Jeg skal møte ungdommene med respekt og lytte til dem, forsøke å fange opp hva de selv er opptatt av. Jeg skal presentere dem for kunst – også min egen.

Søknadsskjema for Talent møter mentor Kjell Erik Killi-Olsen fins på kulturskoleradet.no her

Søknadsfrist: 3. mai 2020. Presiering av aldersgrensa: Søkerne må være i alderen 15-19 år ved søknadsfristen.

Antall deltakerplasser: I utgangspunktet ser en for seg seks-åtte deltakere.

Del av Nordea-prosjektet KUL-TUR

Talent møter mentor er et konsept som inngår i samarbeidet Norsk kulturskoleråd har med Nordea gjennom Nordea-prosjektet KUL-TUR. Dette prosjektet fokuserer kulturskolenes formidling og framføring av kunst og kultur i lokalsamfunnet.

Mentorordningen er ment som både inspirasjon og påfyll av viktig kunnskap for deltakerne. Her skal ungdommene få hjelp til å finne sin egenart og sin vei videre. Den påtroppende mentoren ser oppdraget som både spennende og gjevt.

Killi-Olsen har store vyer og er et oppkomme av ideer, og synes egentlig en tredagers Talent møter mentor-samling er altfor kort tid for alt han kan tenke seg å by ungdommene av opplevelser og faglig påfyll. Men han, Nordea og Norsk kulturskoleråd kan iallfall forsikre at deltakerne får et innholdsrikt program de dagene de er samlet i Trondheim.

Bygger kunstsenter i Trondheim

I hjembyen Trondheim er Killi-Olsen i ferd med å bygge kunstsenteret Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K) Også i dette prosjektet, som har en prislapp på drøye 170 millioner kroner, er Killi-Olsen svært bevisst på at dette skal gagne unge kunstnere. Det nye kunstsenteret på rundt 3300 kvadratmeter skal blant annet romme utstillingslokaler, kunstverksteder, scene, serveringslokaler samt en skulpturpark på taket. Denne satsingen var en klart medvirkende faktor til at Killi-Olsen i 2019 ble tildelt Trondheim kommunes kulturpris.

– Bare noen få ungdommer er så heldige at de får delta i dette prosjektet med deg. Har du noen råd å gi andre unge som drømmer om å bli betydningsfulle og anerkjente kunstnere?

– Ikke bry deg om hva andre mener om kunsten din. Stol på deg selv, så må du tåle å gå på en smell. Jeg vet det er vanskelig å være ung kunstner, men ikke la alles kritikk og meninger knekke deg. Så må du være nysgjerrig, like å utforske nye områder innen kunsten.

Killi-Olsen har hatt separatutstillinger i mange land, han har gjort utsmykningsoppdrag for en rekke «tunge oppdragsgivere» og hans kunst er innkjøpt til museer og gallerier i både inn- og utland.

Mer om Kjell Erik Killi-Olsen finner du på brandstrup.no her

Samling med mye innhold

Talent møter mentor Killi-Olsen finner sted i Trondheim 12.14. juni 2020. Samlinga vil selvsagt inneholde samtaler mellom talentene og mentoren. Det blir felles måltider samt et verksted der det blir mulighet for praktisk arbeid med mentoren til stede. Videre vil Killi-Olsen ta ungdommene med til noen kunstutstillinger og -institusjoner i Trondheim, slik at de sammen kan oppleve kunst laget av ulike kunstnere, Killi Olsen inkludert.

Bonussamling på Nordea-huset med deltakerutstilling

I tillegg til samlinga med Killi-Olsen i Trondheim, vil dette Talent møter mentor-prosjektet rommer et samlingspunkt til. Planen er at den skal finne sted senere på høsten 2020, og vil legges til Oslo. Der vil deltakerne få en unik mulighet til å stille ut egen kunst på Nordea-huset, et kontorbygg som rommer en unik og svært omfangsrik kunstsamling.

– Samlingen inneholder over 400 unike kunstverk, med både norske og internasjonale kunstnere. Samlingen består av en tredel internasjonale kunstnere, og dette gjør at vi kan sette våre norske kunstnere og kunstverk i et internasjonalt perspektiv, sier styreleder Sigurd Carlsen.

På Nordea-huset vil kunsttalentene i tillegg til å få stille ut egne verk, få nyte godt av et program med relevante foredrag samt omvisning i kunstutstillingen m.m. 

Egenandel, dokumentasjon, referanse, søknadstekst

Søknadsskjema for Talent møter mentor Kjell Erik Killi Olsen fins på kulturskoleradet.no her

Egenandel: Det blir en egenandel på 1900 kroner per deltaker. Denne dekker reise, mat og overnatting, både til samlinga i Trondheim og møte nummer to høsten 2020.

Dokumentasjon: Alle søkere må vedlegge dokumentasjon (som e-postvedlegg) av fire ulike arbeider, som kan være malerier, tegninger, grafikk/trykk, digital kunst, skulpturer, installasjoner m.m. Eller lenke(r) til slik dokumentasjon utlagt på internett  eller en kombinasjon av vedlegg og lenker.

Referanse: Søkeren må også oppgi en voksenperson som referanse. Dette kan være en kulturskoleleder, en musikklærer eller en annen voksen – som kan si noe om søkernes egnethet til å delta i Talent møter mentor.

Kulturskoletilhørighet intet krav

Selv om Talent møter mentor-prosjektet er en del av samarbeidet mellom Norsk kulturskoleråd og Nordea, er det intet krav om at søkeren er kulturskoleelev.

Innen utgangen av april vil alle søkere får tilbakemelding om de får delta eller ikke.

Spørsmål om programmet før påmelding kan rettes til rådgiver Ingrid Almås i Norsk kulturskoleråd: Telefon: 99 51 70 31, e-post: ingrid.almas@kulturskoleradet.no.

Les også: Beskrivelse av Talent møter mentor som konsept

Norsk kulturskoleråd

Egil Hofsli

Redaktør for nettstedet kulturskolebanken.no.