i samarbeid med

Talenter fikk verdifullt mentormøte med Catharina Chen

2020 TMM-Chen 2.11.png
02.11.2020 Egil Hofsli (tekst) Ingrid Almås (foto)

OSLO: Tross strenge, nødvendige smittevernstiltak på grunn av koronapandemien, ble det likefullt en verdifull og vellykka Talent møter mentor-samling for de tre unge strykemusikerne som fikk møte den anerkjente fiolinisten Catharina Chen i Oslo sist helg.

Før samlinga hadde talentene fått individuell, digital undervisning av Chen. På samlinga i Operahuset i Oslo sto samspill i fokus. Og tross en utfordrende pandemisituasjon, ble det mye nyttig lærdom og faglig påfyll å få for talentene.

De tre jentene som deltok på helgas samling med Catharina Chen var 

  • Rebecca Nøstrud Isaksen (17), fiolinist fra Larvik / Vestfold og Telemark
  • Sofija Pavlovic (17), fiolinist fra Drammen / Viken
  • Emma Pots (16), bratsjist fra Stange / Innlandet

                                      Klikk bildet og hør hva Sofija Pavlovic synes om Talent møter mentor med Catharina Chen

– Både talentene og mentoren har gitt oss gode tilbakemeldinger, og melder om godt utbytte, sier Ingrid Almås, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og leder for prosjektet Talent møter mentor. Hun forteller om et fint møte mellom talenter og mentor samt fine opplevelser på Operahuset. Som avslutning på samlinga hadde en opprinnelig tenkt å la talentene og mentoren holde en konsert i foajeen, men den ble til slutt en veldig intim og veldig intern konsert, med talenter, mentor og prosjektledelse som de eneste involverte både på utøver- og publikumssida. 

Lærte om produksjon og planlegging m.m.

– Videre benyttet vi innhold på nettstedet kulturskolebanken.no til å snakke om produksjon og planlegging, sier Almås.– Det ble også tid til å sette søkelys på hvordan en kan formidle sitt repertoar med optimal utnyttelse av rommet og med et «tenkt» publikum.

Talentene fikk også oppleve sin mentor som utøvende musikere i en ballettforestilling, der Chen opptrådte som utøvende musiker blant forestillingens danserne. Og i god Talent møter mentor-ånd var det tid for gode samtaler mellom talenter og mentor rundt måltid.

Talent møter mentor er en del av Nordea-prosjektet KUL-TUR, som Norsk kulturskoleråd og Nordea samarbeider om. Dette prosjektet fokuserer kulturskolenes formidling og framføring av kunst og kultur i lokalsamfunnet. Mentorordningen er ment som både inspirasjon og påfyll av viktig kunnskap for deltakerne. Her skal ungdommene få hjelp til å finne sin egenart og sin vei videre.

Catharina Chen: – En ære

– Det er en ære å få lov til å være en mentor for unge. Mitt mål med å være mentor for disse, er å bidra med det jeg har lært igjennom min karriere og dele mine erfaringer med dem. Det viktigste for meg er å kunne bringe frem det unike i hver deltaker, og at vi sammen skaper ren spilleglede, sier Catharina Chen.

Catharina Chen (35) fra Oslo er kjent som en av landets beste fiolinister innen klassisk musikk. Hun har vært solist med alle de store norske orkestrene, samt orkestre i både Kina og USA. Hun er – som en av tidenes yngste – første konsertmester ved Den Norske Opera & Ballett. Hun begynte å spille fiolin som femåring, og har fått opplæring og utdanning ved Barratt Due musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole samt ved Temple University, USA. Senere har hun hatt en karriere med mange høydepunkt, som har gitt henne mange glitrende anmeldelser og gjeve priser og æresbevisninger.

Les også: Beskrivelse av Talent møter mentor som konsept

Les også: Mer om Catharina Chen på nettstedet catharinachen.no

Norsk kulturskoleråd

Egil Hofsli

Redaktør for nettstedet kulturskolebanken.no.